lunes, 18 de diciembre de 2017

A INSULINA E AS BACTERIAS TRANXENICAS - Álex Fornos

A insulina e as bacterias transxénicas 
-Antes da aparición da insulina humana actual, aos diabéticos administrábaselles insulina de porcos e vacas. Aínda que estas insulinas eran moi parecidas á humana, algúns dos seus compoñentes (os aminoácidos) eran lixeiramente diferentes e levaban a algúns diabéticos a consideralas estrañas. Isto levaba á produción dunha reacción inmune en contra da insulina, que producía reaccións adversas (tales como alerxias) e terminaba sendo ineficaz. Nos anos 80 tivo lugar un fito para a medicina: a produción e comercialización da insulina humana (insulina recombinante ou biosintética) grazas aos avances conseguidos en enxeñería xenética. Como foi posible a produción en grandes cantidades de insulina humana sen ter que extraela de humanos? Os pasos foron os seguintes: Illouse e cortouse o xene produtor da insulina humana do resto de ADN humano. Inseriuse devandito xene na bacteria Escherichia coli. Potenciouse a multiplicación das E. coli transxénicas que producían insulina en cultivos bacterianos para obter un gran número delas. Desa poboación de E. coli extraíase a insulina producida. Na actualidade o patrón básico segue sendo o mesmo aínda que se utilizan outras bacterias a parte da E. coli, como o fermento do pan. Grazas a esas bacterias transxénicas, foi posible a comercialización a nivel mundial da insulina humana. Ao ser propia da nosa especie, non tiña os riscos das insulinas de vacas e porcos e como a obtención era moito máis rápida e eficiente, o prezo da insulina baixou enormemente. Hoxe, millóns de diabéticos adminístranse o que unha bacteria transxénica produce. Sen polémicas, sen medos pero, iso si, sen que a maioría deles coñezan a fonte da súa insulina.

Resultado de imaxes para medicamentos trangenicos 

Álex Domínguez Fornos 4ºA ESO

No hay comentarios:

Publicar un comentario